Potrzebujemy:
Ciasto:
- 3 szklanki mąki tortowej ( przesianej)
- 1 kostka margaryny ( miękka)
- 3 łyżki cukru
- 5 żółtek
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
- 1/2 kostki masła
- 1/2 szklanki cukru
- 1 całe jajko
- 2 kostki twarogu śmietankowego ( około 400 gram)
- 1 budyń śmietankowy
Piana:
- 1/2 szklanki cukru
- białko z 5 jajek
- 2 łyżki kisielu cytrynowego
Dodatkowo:
- puszka brzoskwiń
Ciasto
Z mąki zmieszanej z proszkiem do pieczenia, margaryny, cukru i żółtek zagniatamy ciasto. 1/4 porcji ciasta zamrażamy. Pozostałą częścią wyklejamy blaszkę ( standardowa)
Masa serowa
Masło ucieramy z cukrem, dodajemy jajko, twaróg, budyń. Wszystko dokładnie mieszamy i równomiernie wykładamy na ciasto. Brzoskwinie na chwile przekładamy na sitko, kroimy w małe kawałeczki i układamy na masę serową.
Piana
Z białek ubijamy pianę na sztywno. Dodajemy cukier i kisiel, mieszamy i wylewamy na masę serową z brzoskwiniami.
Na wierzch ścieramy ciasto z zamrażalki na grubych oczkach. Pieczemy przez 50 minut, w temperaturze 180C
Mmm, wygląda wspaniale z tymi słonecznymi brzoskwiniami :)
OdpowiedzUsuńMoja mama zawsze robi sernik z brzoskwiniami pycha :)
UsuńNic mi tak nie smakowało ostatnio, jak to ciasto!
OdpowiedzUsuń