Potrzebujemy:
- 300 gram wiórek kokosowych
- 3 łyżki mąki
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 litr mleka
- 1 masło
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy
- 2 duże paczki słonych krakersów
1/2 litra mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. W drugiej części mleka ( 0,5 litra) mieszamy mąkę, mąkę ziemniaczaną, 100 gram wiórek ( 1 paczka), i całość dodajemy do gotującego się mleka. Mieszamy, aż zrobi się masa budyniowa. Zdejmujemy z gazu i pozostawiamy do ostudzenia. Gdy wystygnie ucieramy z miękkim masłem i dodajemy kolejne 100 gram wiórek. Na standardowej blaszce rozkładamy spód z krakersów, następnie cienką warstwę masy budyniowej, znowu krakersy i resztę budyniu. Pozostałe wiórki ( 100 gram) podsmażamy na suchej patelni na złoty kolor i posypujemy wierzch deseru. Wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.
mmmmmm, musi być pyszne
OdpowiedzUsuń