Dwa słowa o nas

Moje zdjęcie
Jesteśmy grupą młodych ludzi chcącą podzielić się z wami naszą pasją do gotowania. Mamy nadzieję, że przypadną wam do gustu nasze przepisy i pozwolą wam czerpać natchnienie do własnych kulinarnych podróży. e-mail lartedelcibo@gmail.com
L'arte del cibo. Obsługiwane przez usługę Blogger.

Translate

Maggi

Speedcook

Winiary

Top Blogi

Durszlak

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

wtorek, 30 kwietnia 2013

Deser RAFAELLO

Potrzebujemy:

  • 300 gram wiórek kokosowych
  • 3 łyżki mąki
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 litr mleka
  • 1 masło
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 duże paczki słonych krakersów
1/2 litra mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym.  W drugiej części mleka ( 0,5 litra) mieszamy mąkę, mąkę ziemniaczaną, 100 gram wiórek ( 1 paczka),  i całość dodajemy do gotującego się mleka. Mieszamy, aż zrobi się masa budyniowa.  Zdejmujemy z gazu i pozostawiamy do ostudzenia. Gdy wystygnie ucieramy z miękkim masłem i dodajemy kolejne 100 gram wiórek. Na standardowej blaszce rozkładamy spód z krakersów, następnie cienką warstwę masy budyniowej,  znowu krakersy i resztę budyniu. Pozostałe wiórki ( 100 gram) podsmażamy na suchej patelni na złoty kolor i posypujemy wierzch deseru. Wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.

1 komentarz: