Potrzebujemy:
- 300 g wołowiny + 3 litry wody
- 300 g grzybów mrożonych
- 1 marchew
- 1/4 średniego selera
- 1 średnia pietruszka
- 1/4 poru
- 3 średnie ziemniaki
- 2 cebule
- 1 mała śmietana
- Przyprawy: 4 listki laurowe, 5 ziarenek ziela angielskiego, sól, pieprz
Wołowinę zalej 3 litrami wody, zdejmij "szumowiny", dodaj liście laurowe, ziele angielskie i sól. Wywar gotuj około 1,5 godziny, przecedź i dodaj grzyby, pogotuj je około 30 minut. Następnie warzywa pokrój w cienkie paseczki a ziemniaki w kostkę i wrzuć do garnka. Pod koniec, gdy warzywa będą miękkie dorzuć usmażoną na złoto cebulę. Jeżeli woda odparowała i zupa jest zbyt gęsta dolej wody i zagotuj. Zdejmij z ognia, przypraw do smaku i zabiel śmietaną.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz