Potrzebujemy:
- 25 g drożdży
- szklanka letniego mleka lub wody
- 2 łyżki oleju
- około 3 czubatych szklanek mąki
- puszka krojonych pomidorów
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- tarty ser około 100 g
- dodatki do pizzy wedle uznania (puszka tuńczyka, salami, cebula, kukurydza, pieczarki)
- Przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano, pół łyżeczki cukru, chili, przyprawa do pizzy
Przygotuj pomidorowy sos do pizzy. Do rondelka wrzuć puszkę pomidorów i łyżkę koncentratu pomidorowego, zagotuj i przypraw do smaku, solą, pieprzem, oregano, bazylią, szczyptą cukru i chili.
Przygotuj ciasto na pizzę. Drożdże rozpuść w szklance letniego mleka lub wody, dodaj 2 łyżki oleju i szczyptę soli. Wsyp około 3 czubatych szklanek mąki i wyrabiaj masę, gdy będzie za rzadka dodaj mąki i wyrabiaj dalej, aż ciasto nie będzie kleić się do ręki. Odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut. Następnie w między czasie przygotuj składniki. Z ciasta formuj małe pizzerinki i układaj je na blaszce, polej je sosem, ułóż składniki posyp przyprawą do pizzy i tartym serem. Piecz w rozgrzanym piekarniku około 15 minut, co jakiś czas kontrolując, by się nie przypaliły.
Smacznego!
pyszne i piękne, mój mąż męczy mnie już 3 dzień, żebym zrobiła, chyba jednak ulegnę ;)
OdpowiedzUsuńWolę takie małe pizze od jednej dużej :)
OdpowiedzUsuń