Potrzebujemy:
- golonka ok. 0,5 kg + 3 litry wody
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 3 średnie ziemniaki
- 1/4 średniego selera
- 1/4 poru
- 0,3 kg kapusty kiszonej
- Przyprawy: sól, pieprz, , cukier, ziele angielskie (5), liść laurowy (3), kminek- jeśli nie lubisz możesz zastąpić go majerankiem.
Golonkę zalej 3 litrami wody, zdejmij "szumowiny", dodaj liść laurowy, ziele angielskie i sól. Wywar gotuj około 2 godzin. Kiszoną kapustę pokrój i gotuj osobno w drugim garnku- do miękkości. Gdy będzie gotowa odcedź ją, jeśli kapusta będzie za kwaśna ponownie zalej wodą, zagotuj i odcedź. Marchew, seler, pietruszkę zetrzyj na tarce. Por i ziemniaki pokrój w kostkę a cebulę zeszklij na rumiany kolor. Gotowy wywar przecedź i wrzuć do niego warzywa, gotuj aż będą miękkie. Pod koniec dodaj kapustę i gotuj jeszcze 20 minut. Przypraw do smaku solą, pieprzem, cukrem, kminkiem lub majerankiem, możesz dodać również kilka kropel maggi.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz