Potrzebujemy:
- 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- 1 cebula
- seler naciowy
- 3 marchewki
- szklanka czerwonego wina
- 2 puszki pomidorów
- 2 liście laurowe
- sól, pieprz, bazylia, oregano
- oliwa z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- parmezan do posypania makaronu
- ulubiony makaron
Na rozgrzanej oliwie zeszklij posiekaną w kostkę cebulę, pod koniec dodaj 1 ząbek czosnku i smaż około 2 minut. Dodaj drobno posiekany seler i marchewkę, gdy warzywa będą miękkie wrzuć mięso mielone przyprawione solą i pieprzem. Całość dobrze zasmaż i wlej czerwone wino, poczekaj aż odparuje. Następnie dodaj pomidory i liście laurowe, sos duś na małym ogniu pod przykryciem około 1 godziny, przypraw do smaku. Podawaj z ulubionym makaronem posypanym parmezanem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz