Dwa słowa o nas

Moje zdjęcie
Jesteśmy grupą młodych ludzi chcącą podzielić się z wami naszą pasją do gotowania. Mamy nadzieję, że przypadną wam do gustu nasze przepisy i pozwolą wam czerpać natchnienie do własnych kulinarnych podróży. e-mail lartedelcibo@gmail.com
L'arte del cibo. Obsługiwane przez usługę Blogger.

Translate

Maggi

Speedcook

Winiary

Top Blogi

Durszlak

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

wtorek, 4 czerwca 2013

z rabarbarem

Potrzebujemy:

  • 2,5 szklanki mąki
  • 3 dag drożdży
  • pół szklanki cukru
  • 1/2 kostki masła
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 całe jajko
  • 1 żółtko
  • 1/2 kg rabarbaru
  • 80 gram cukru gruboziarnistego
Masło stapiamy na bardzo małym ogniu i studzimy. Mleko lekko podgrzewamy ( nie gotujemy). Drożdże rozcieramy z 1 łyżeczką cukru, następnie dodajemy 1 łyżeczkę mąki i taką ilość mleka, aby powstał gęsty zaczyn. Odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce. Resztę mąki przesiewamy, dodajemy cukier, jajko żółtko, mleko, masło i oraz zaczyn i zagniatamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi objętość. Rabarbar myjemy, odcinamy zdrewniałe końcówki i kroimy na kawałki. Ciasto przekładamy do blachy. Na wierzch kładziemy rabarbar i całość posypujemy cukrem gruboziarnistym. Pieczemy przez 45 minut w 180 C. 



1 komentarz: