Potrzebujemy:
- 2,5 szklanki mąki
- 3 dag drożdży
- pół szklanki cukru
- 1/2 kostki masła
- 1/2 szklanki mleka
- 1 całe jajko
- 1 żółtko
- 1/2 kg rabarbaru
- 80 gram cukru gruboziarnistego
Masło stapiamy na bardzo małym ogniu i studzimy. Mleko lekko podgrzewamy ( nie gotujemy). Drożdże rozcieramy z 1 łyżeczką cukru, następnie dodajemy 1 łyżeczkę mąki i taką ilość mleka, aby powstał gęsty zaczyn. Odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce. Resztę mąki przesiewamy, dodajemy cukier, jajko żółtko, mleko, masło i oraz zaczyn i zagniatamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi objętość. Rabarbar myjemy, odcinamy zdrewniałe końcówki i kroimy na kawałki. Ciasto przekładamy do blachy. Na wierzch kładziemy rabarbar i całość posypujemy cukrem gruboziarnistym. Pieczemy przez 45 minut w 180 C.
Ciasto z rabarbarem uwielbiam :)
OdpowiedzUsuń