Potrzebujemy:
- 4 szklanki mąki
- 1 kostka margaryny
- 1 jajko
- 1/2 szklanki gęstej śmietany
- 1/2 łyżeczki sody
- 250 gram orzechów włoskich
- 250 gram cukru pudru
- 3 żółtka
- 200 gram masła
- łyżka kakao
- patelnia do orzechów
Orzechy parzymy i bardzo drobno siekamy. Masło ucieramy z cukrem, dodajemy żółtka, orzechy i kakao. Z mąki, margaryny, 1 całego jajka, śmietany, sody zagniatamy ciasto. Patelnie do orzechów stawiamy na gazie i nagrzewamy. Z ciasta robimy małe kuleczki jak z plasteliny, nakładamy do dziurek i zamykamy patelnię. Pieczemy około 2- 3 minut. Gdy upieczemy napełniamy orzechy masą i sklejamy. Z podanej porcji wychodzi około 100 sztuk.