Potrzebujemy:
- ulubiony makaron 300 g
- brokuły 250 g
- 2 rozdrobnione włoskie kiełbasy salsiccia
- chilli
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
- białe wino
- ser typu Pecorino Romano
Oczyść brokuły, pokrój na kawałki. Gotuj w osolonej wodzie 10 minut. Do rozgrzanej oliwy wrzuć 2 ząbki czosnku i odrobinę chili, wg. uznania. Podsmażaj około minuty i dodaj rozdrobnioną kiełbasę salsiccia oraz odrobinę białego wina. Kiedy kiełbasa się zarumieni wyjmij czosnek oraz dodaj brokuły. Na patelnię dolej trochę wody (około 0,5 szklanki) i gotuj około 15 minut, przypraw solą i pieprzem. W między czasie ugotuj makaron al dente, sztuczka polega na tym, by makaron gotować w tej samej wodzie co uprzednio gotowały się brokuły. Makaron dodaj do sosu i wymieszaj. Posyp serem Pecorino Romano i jeszcze raz wymieszaj. Bon appetit !!!
Pomysł na pastę rewelacyjny, idealnie nadający się przepis do konkursu u mnie na blogu:) Serdecznie zapraszam do wzięcia udziału! Pozdrawiam cieplutko! :):)
OdpowiedzUsuń