Potrzebujemy ( zakwas):
- mąka żytnia typ 2000
- woda
- cukier
Dzień I:
Około 50 g żytniej mąki mieszamy z 50 g wody i stawiamy w ciepłym miejscu ( około 25 C) na 22- 24 godziny.
Dzień II:
Do wcześniej przygotowanej " mikstury":) dodajemy 100 g mąki żytniej, 100 g wody, 20 g cukru. Mieszamy i pozostawiamy na 24 godziny.
Dzień III:
Znowu dodajemy 100 gr mąki i 100 g wody. Mieszamy i pozostawiamy na 12 godzin.
Po tym czasie zakwas powinien być gotowy.
Potrzebujemy ( chleb):
- 500 g wcześniej przygotowanego zakwasu
- 500 g mąki żytniej
- 100-150 ml letniej wody
- sól ( ok 15- 20 g)
- pestki słonecznika
- inne przyprawy według uznania
Do żytniej mąki dodajemy zakwaś, sól i ok 100 ml wody ( wody możemy dodać mniej żeby ciasto nie było zbyt rzadkie, lub w razie potrzeby dodać więcej). Ciasto dokładnie wyrabiamy i pozostawiamy na około 20 minut. Po 20 minutach ponownie wyrabiamy, formujemy bochenek i przekładamy do formy ( keksówka). Pamiętajmy, że chleb podwoi swoją objętość.Chleb pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym, miejscu. Może to trwać nawet 4- 5 godzin, ze względu na " świeży" zakwas. Chleb przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą. Gdy chleb wyrośnie, piekarnik nagrzewamy na 230 C i wstawiamy bochenek, a pod spód drugą blaszkę z wodą (około 200 ml). Po 10 minutach przykręcamy piecyk do 200 C. Po kolejnych 10 do 180 C i tak pieczemy, jeszcze przez 40-50 minut.Chleb jest upieczony, gdy pukając w jego spód usłyszymy pusty odgłos. Zaraz po upieczeniu chleb przekładamy na kratkę do ostygnięcia.
Wskazówki:
Długość pieczenia zależna jest od wielkości blaszki.
Do chleba możemy dodać np. słonecznik lub dynię.
Niecierpliwe osoby mogą dodać drożdże, aby chleb szybciej wyrósł.