Uwielbiam jeść na śniadanie świeże słodkie bułeczki i popijać je mlekiem. Zresztą kto tego nie lubi? Problem polega jednak na tym, że mój zapał pójścia do cukierni kończy się w momencie, gdy wyjże za okno a mym oczom objawi się niemiłosiernie brzydka pogoda. Tym samym chęć na słodkie bułeczki mija tak samo szybko jak i przyszła. Następnie często w mej głowie pojawia się pomysł by wykonać je samodzielnie, lecz kończyło się to często tylko na pomyśle, gdyż realizacja go równałaby się mącznej katastrofie, na której najbardziej ucierpiałyby moje szafki kuchenne. Z przyjemnością i wielką radością muszę stwierdzić, że dzisiejszy poranek był inny, ponieważ w mojej kuchni stoi niezawodny robot Speedcook, który ciasto na bułeczki robi sam i zajmuje mu to 4,5 minuty. Rozpiętość czasowa niesamowicie rażąca, mi zajmowało to o wiele, wiele więcej czasu. Jeśli ty też lubisz ułatwiać sobie życie sądzę, że robot kuchenny Speedcook jest opcją dla Ciebie!
Potrzebujemy:
- Robota kuchennego Speedcook
- 40 g drożdży
- 2 żółtka do ciasta, białko do posmarowania bułeczek
- 3,5 szklanki mąki
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki cukru
- opakowanie cukru waniliowego
- 70 g masła lub margaryny
- 1/2 łyżeczki soli
- marmolada
Do pojemnika w robocie Speedcook wlej część mleka (0,5 szklanki), wsyp cukier, sól,, dodaj żółtka i drożdże. Ustaw programator robota zgodnie z przeznaczeniem. Następnie dodaj resztę składników tzn. mąkę, mleko, masło i uruchom ponownie robot kuchenny. Ciasto będzie gotowe zaledwie w 4 minuty. Odstaw ciasto w ciepłe miejsce i poczekaj aż wyrośnie. Ciasto uformuj w kuleczki. Pośrodku każdej bułeczki zrób otwór (przytrzymując go palcami, ponieważ ciasto jest sprężyste), nałóż marmoladę i zamknij otwór ściągając ciasto. Bułeczki ułóż na brytfance wyłożonej papierem do pieczenia i posmaruj je białkiem. Piecz około 15 do 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz