Potrzebujemy:
Ciasto:
- 1/2 kg mąki
- 100 gram masła
- 100 gram cukru
- 1/2 szklanki mleka
- 3-4 żółtka
Masa makowa:
- 250 gram maku
- 50 gram masła
- 100 gram cukru
- 3 łyżeki miodu
- białko z 3 jajek
- woda (1/2 litr)
- 80 gram rodzynek
- bakalie według uznania
Mleko podgrzewamy ( nie gotujemy!), dodajemy drożdże i odstawiamy na 30 minut. Masło ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy żółtka, rozczyn z drożdży i mąkę. Wyrabiamy dokładnie, przykrywamy i odstawiamy na około 40 minut, aby wyrosło.
Masa makowa
Mak zalać wodą i gotować około 25- 30 minut. Przecedzamy i trzykrotnie mielimy. Masło rozpuszczamy i mieszamy z makiem. Następnie dodajemy cukier, miód, i bakalie. Ubijamy białko i delikatnie mieszamy z masą makową.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy i rozsmarowujemy masę. Zawijamy w tubę, a końce ciasta podwijamy pod spód. Ciasto przekładamy na blaszkę z papierem i pieczemy w temperaturze 180 C przez około 45 minut.
Chociaż u mnie w domu makowiec jada się tylko na Święta Bożego Narodzenia, to przez Twój wpis nabrałam na niego ochoty już teraz :)
OdpowiedzUsuń