Potrzebujmy
Składniki na biszkopt:
- 4 duże jajka
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki oleju
Składniki na krem:
- 1 puszka kajmaku
- 1,5 kostki masła (miękkie)
- 2 żółtka
- 300 gram bez
- 8 łyżeczek spirytusu
- 500 ml śmietany kremówki (schłodzona)
- 3 śmietan- fixy
Biszkopt (standardowa blaszka):
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i miksujemy. Kolejno dodajemy żółtka, przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i olej- dokładnie mieszamy. Pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 C).
Krem:
Rozcieramy masło z żółtkami. W trakcie rozcierania dodajemy stopniowo po łyżeczce kajmaku. Dodajemy spirytus i dokładnie rozcieramy. Bezy rozkruszamy ( ale nie w drobny mak) i mieszamy delikatnie z masą kajmakową. Rozsmarowujemy na biszkopcie. Ubijamy śmietanę z śmietan- fixami i równomiernie rozsmarowujemy. Schładzamy przez około 2- 3 godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz