Potrzebujemy:
Biszkopt:
- 4 duże jajka
- 1 szklanka mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki cukru
Krem:
- 1 puszka ananasów
- 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczką mąki tortowej
- 1 kostka masła
- 4 żółtka
Beza:
- białko z 4 dużych jajek
- 1 szklanka cukru
- 200 gram wiórek kokosowych
Biszkopt:
Białka ubijamy ( na sztywno), w trakcie dodajemy powoli cukier. Ubitą pianę delikatnie mieszamy z żółtkami i mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość przekładamy do standardowej formy wyłożonej papierem i pieczemy około 45 minut w 180 C
Krem:
Z ananasów odlewamy sok. Musi być jedna szklanka soku, jeśli nie ma dopełniamy wodą.
Rozdzielamy sok na pół. Jedną część gotujemy. Drugą część mieszamy z mąką ziemniaczaną i mąką tortową ( możemy dodać odrobinę zimnej wody). Zagotować jak kisiel, tzn. " drugą część", wlewamy, gdy zagotuje się "pierwsze" ( bez mąki) i energicznie mieszamy. Kostkę masła równomiernie mieszamy z żółtkami i z ostudzonym ananasowym kisielem. Na końcu dodajemy pokrojone ananasy.
Beza
Z białek ubijamy pianę , dodając powoli cukier. Do ubitej na sztywno piany dodajemy wiórki kokosowe. Masę wykładamy do takiej samej foremki, jak piekliśmy biszkopt ( również wykładamy papierem). Pieczemy około 45 minut w 180 C ( do zrumienienia). Bezę wykładamy z formy, dopiero jak ostygnie, bo może się połamać.
Na biszkopcie równomiernie rozsmarowujemy masę ananasowa,i na to wykładamy bezę.
Bardzo smaczne ciasto.proste do zrobienia.Zamiast kremu ananasowego mozna zrobić krem jabłkowy Słoik kompotu 0.90 ugotowac z dwoma budyniami waniliowymi i wyłożyc na biszkopt,to równiez jest bardzo dobre ciasto
OdpowiedzUsuńWszystko ładnie, pięknie... Tylko do kremu TRZEBA DODAĆ CUKIER!!! Ktoś zapomniał o tym małym "szczególiku", który jest najbardziej istotny.. Ja zrobiłam wg przepisu i całe ciasto musiało wylądować w koszu bo o cukrze w kremie nikt nie wspomniał.. Przepis na krem: zamiast tych mąk: ziemniaczanej i tortowej, można po prostu dodać budyń śmietankowy, ugotować go na soku z ananasa I KONIECZNIE DODAĆ DO TEGO CUKIER ok. 1/3 szkl. a resztę to tak jak z przepisu. Polecam również nasączyć biszkopt! Pozdrawiam..
OdpowiedzUsuń