Potrzebujemy:
- 60 sztuk herbatników
- 3/4 kostki masła
- 1/4 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 3 czubate łyżki kakao
- 1/2 szklanki mleka
- 1 słoiczek niskosłodzonego dżemu wiśniowego
- 1 szklanka mleka skondensowanego niesłodzonego
- 1 galaretka wiśniowa
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady.
Tortownice o średnicy 24 cm wykładamy herbatnikami, taką samą ilość odkładamy, a całą resztę kruszymy. W garnuszku podgrzewamy cukier, cukier waniliowy, masło, kakao. Gdy wszystko się połączy zestawiamy z ognia i czekamy, aż trochę przestygnie. Następnie do masy dodajemy dżem i pokruszone herbatniki, mieszamy i przekładamy masę na rozłożone na tortownicy herbatniki. Rozprowadzamy i przykrywamy kolejną warstwą herbatników.
Galaretkę rozpuszczamy w szklance gorącej wody ( 250) i pozostawiamy do ostudzenia. Schłodzone mleko skondensowane ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy powoli ostudzoną galaretkę, nie przerywając ubijania. Wykładamy na herbatniki i wstawiamy do lodówki na około 2-3 h. Czekoladę trzemy na grubych oczkach i gdy pianka stężeje, posypujemy wierzch.
Oryginalna odsłona znanego wszystkim ciasta :)
OdpowiedzUsuń