Dwa słowa o nas

Moje zdjęcie
Jesteśmy grupą młodych ludzi chcącą podzielić się z wami naszą pasją do gotowania. Mamy nadzieję, że przypadną wam do gustu nasze przepisy i pozwolą wam czerpać natchnienie do własnych kulinarnych podróży. e-mail lartedelcibo@gmail.com
L'arte del cibo. Obsługiwane przez usługę Blogger.

Translate

Maggi

Speedcook

Winiary

Top Blogi

Durszlak

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

piątek, 10 maja 2013

Kopiec Kreta

Potrzebujemy:
Ciasto:

  • 3/4 kostki margaryny
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 szklanki wody
Krem:
  • 3/4 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 0,5 litra śmietany kremówki
  • 2 opakowania śmietan fix
  • 3-4 banany
  • sok z cytryny
Dodatkowo:
  • tortownica ( średnica 24 cm)
Kakao z margaryną i cukrem, podgrzewamy na małym ogniu, do momentu, aż wszystko się ze sobą połączy.   Pozostawiamy do ostudzenia. Białko oddzielamy od żółtek. Żółtka dodajemy do zimnej masy kakaowej. Mąkę przesiewamy wymieszaną z proszkiem do pieczenia i łączymy z resztą.  Z białek ubijamy pianę na sztywno i delikatnie łączymy z ciastem. Przekładamy do tortownicy ( posmarowanej masłem i posypanej bułką) i pieczemy w temperaturze 180 C, przez około 25- 30 minut. W lekko ostudzonym cieście wydrążamy środek, pozostawiając tylko spód i po około 2 cm boków. To co wydrążyliśmy drobno kruszymy.

Czekoladę trzemy na tarce na grubych oczkach. Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno z dodatkiem śmietan- fixów. Dodajemy czekoladę i delikatnie mieszamy. Obrane banany kroimy wzdłuż na pół i skrapiamy odrobiną soku z cytryny. 

Na spodzie ciasta układamy połówki bananów. Na wszystko nakładamy bitą śmietaną, formując kopiec.Na śmietaną sypiemy okruchy ciasta ( lekko przygniatamy). Ciasto wstawiamy na minimum 3 godziny do lodówki. 



2 komentarze:

  1. 55 year-old Accountant I Bar Siaskowski, hailing from Quesnel enjoys watching movies like Only Yesterday (Omohide poro poro) and Machining. Took a trip to Old Towns of Djenné and drives a Maxima. uwielbiam to

    OdpowiedzUsuń