Potrzebujemy:
Ciasto:
- 3/4 kostki margaryny
- 1/2 szklanki cukru
- 3 jajka
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 1/2 szklanki wody
Krem:
- 3/4 tabliczki gorzkiej czekolady
- 0,5 litra śmietany kremówki
- 2 opakowania śmietan fix
- 3-4 banany
- sok z cytryny
Dodatkowo:
- tortownica ( średnica 24 cm)
Kakao z margaryną i cukrem, podgrzewamy na małym ogniu, do momentu, aż wszystko się ze sobą połączy. Pozostawiamy do ostudzenia. Białko oddzielamy od żółtek. Żółtka dodajemy do zimnej masy kakaowej. Mąkę przesiewamy wymieszaną z proszkiem do pieczenia i łączymy z resztą. Z białek ubijamy pianę na sztywno i delikatnie łączymy z ciastem. Przekładamy do tortownicy ( posmarowanej masłem i posypanej bułką) i pieczemy w temperaturze 180 C, przez około 25- 30 minut. W lekko ostudzonym cieście wydrążamy środek, pozostawiając tylko spód i po około 2 cm boków. To co wydrążyliśmy drobno kruszymy.
Czekoladę trzemy na tarce na grubych oczkach. Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno z dodatkiem śmietan- fixów. Dodajemy czekoladę i delikatnie mieszamy. Obrane banany kroimy wzdłuż na pół i skrapiamy odrobiną soku z cytryny.
Na spodzie ciasta układamy połówki bananów. Na wszystko nakładamy bitą śmietaną, formując kopiec.Na śmietaną sypiemy okruchy ciasta ( lekko przygniatamy). Ciasto wstawiamy na minimum 3 godziny do lodówki.
Kopiec modelowy :)
OdpowiedzUsuń55 year-old Accountant I Bar Siaskowski, hailing from Quesnel enjoys watching movies like Only Yesterday (Omohide poro poro) and Machining. Took a trip to Old Towns of Djenné and drives a Maxima. uwielbiam to
OdpowiedzUsuń