Potrzebujemy:
- Kapusta kiszona 1,5 kg
- Kapusta świeża 1 kg
- Kiełbasa podwawelska 0,7 kg
- Boczek świeży 0,7 kg
- Grzyby suszone 10 gram
- Pieczarki 0,5 kg
- 2 duże cebule
- Łyżeczka koncentratu pomidorowego
- Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, cukier (1 łyżeczka)
Kiszoną kapustę zalej wodą, zagotuj i odcedź. Czynność powtarzaj dwukrotnie, gdyż w ten sposób przybywasz się goryczy z kiszonej kapusty. Pokrojoną świeża kapustę dodaj do kiszonej i gotuj na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Namoczone suszone grzyby wraz z wodą i pokrojone drobno pieczarki (połowa surowych i połowa usmażonych) oraz pokrojone w kostkę mięso, kiełbasę i cebulę ( każde z osobna smażone), dodaj do kapusty i duś na wolnym ogniu tak długo, aż kapusta będzie miękka. Aby kapusta nie przywierała do dna garnka, co jakiś czas mieszaj. Przyprawiaj bigos stopniowo solą, pieprzem, majerankiem. Możesz też dodać trochę koncentratu pomidorowego i cukru. Propozycja: trochę bigosu możesz wymierzać z makaronem typu łazanki .