Potrzebujemy (na 1 osobę):
- 2 jajka
- 1 ziemniak
- 1 cebula
- 2 łyżki parmezanu
- 2 łyżki mleka
- 2 łyżki pan grattato
- Oliwa z oliwek typu extra virgin
- Sól pieprz
- Opcjonalnie: salami, szynka , natka pietruszki, rozmaryn, szczypior
Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na rozgrzanej oliwie, by się zarumieniła. Obierz, umyj ziemniaka i również pokrój w kostkę, dodaj do cebuli, chwilę całość razem podsmażaj a następnie wlej szklankę wody. Gotuj do momentu, aż ziemniaki będą al dente i woda odparuje. W między czasie w miseczce rozbełtaj jajka, przypraw solą, pieprzem i dodaj parmezanu, mleka oraz pan grattato. Masę jajeczną wlej to ziemniaków i smaż na małym ogniu. Tak jak przy robieniu omletu kontroluj by boki nie przywarły do patelni. Przy obracaniu pomóż sobie pokrywką od garnka, w ten sposób omlet ziemniaczany się nam nie rozwali. Przełóż na talerz i smacznego !