Potrzebujemy:
Składniki na ciasto:
- 500 gram mąki
- 300 gram margaryny
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 całe jajko
- 2 żółtka
- 150 gram cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masę orzechową:
- 300 gram orzechów włoskich grubo krojonych
- 120 gram masła
- 100 gram cukru
- 2 łyżki miodu
Składniki na masę jabłkową:
- 2 kg jabłek ( np. szara reneta
- cukier według uznania
- kwasek cytrynowy
- kisiel cytrynowy
- 3 łyżki wody
Do przesianej mąki z proszkiem do pieczenia dodajemy cukier, margarynę i siekamy nożem. Następnie dodajemy jajko, żółtka, śmietanę i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na trzy równe części. Najpierw pieczemy dwa placki na 180 C około 20-25 minut ( blachy o rozmiarach standardowych) i zabieramy się za masę orzechową. Orzechy, masło, cukier, miód smażymy około 5 minut. Trzecią część ciasta wykładamy na blachę i na to do dodajemy smażone orzechy (ciepłe) i pieczemy około 40- 45 minut na 180 C. Jabłka ścieramy na dużych oczkach, dodajemy cukier, odrobinę kwasku i smażymy na złoty kolor. Pod koniec smażenia dodajemy kisiel cytrynowy wymieszany z 3 łyżkami zimnej wody i jeszcze przez chwilę podsmażamy. Ciepłą masą jabłkową przekładamy placki. Placek z orzechami kładziemy na wierzch.
Ja zawsze to ciasto robię na raty. Jednego dnia pieczę placki, a dopiero następnego robię masę jabłkową, którą przekładam warstwy. Ciasto można zrobić nawet trzy dni wcześniej, wtedy jest nawet lepsze.