Dwa słowa o nas

Moje zdjęcie
Jesteśmy grupą młodych ludzi chcącą podzielić się z wami naszą pasją do gotowania. Mamy nadzieję, że przypadną wam do gustu nasze przepisy i pozwolą wam czerpać natchnienie do własnych kulinarnych podróży. e-mail lartedelcibo@gmail.com
L'arte del cibo. Obsługiwane przez usługę Blogger.

Translate

Maggi

Speedcook

Winiary

Top Blogi

Durszlak

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

czwartek, 6 grudnia 2012

Placek Świąteczny ze Smażonymi Orzechami

Potrzebujemy:

Składniki na ciasto:

  • 500 gram mąki
  • 300 gram margaryny
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 całe jajko
  • 2 żółtka
  • 150 gram cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masę orzechową:
  • 300 gram orzechów włoskich grubo krojonych
  • 120 gram masła
  • 100 gram cukru
  • 2 łyżki miodu
Składniki na masę jabłkową:
  • 2 kg jabłek ( np. szara reneta
  • cukier według uznania
  • kwasek cytrynowy 
  • kisiel cytrynowy
  • 3 łyżki wody
Do przesianej mąki z proszkiem do pieczenia dodajemy cukier, margarynę i siekamy nożem. Następnie dodajemy jajko, żółtka, śmietanę i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na trzy równe części. Najpierw pieczemy dwa placki na 180 C około 20-25 minut ( blachy o rozmiarach standardowych) i zabieramy się za masę orzechową. Orzechy, masło, cukier, miód smażymy około 5 minut. Trzecią część ciasta wykładamy na blachę i na to do dodajemy smażone orzechy (ciepłe)  i pieczemy około 40- 45 minut na 180 C. Jabłka ścieramy na dużych oczkach, dodajemy cukier, odrobinę kwasku i smażymy na złoty kolor. Pod koniec smażenia dodajemy kisiel cytrynowy wymieszany z 3 łyżkami zimnej wody i jeszcze przez chwilę podsmażamy. Ciepłą masą jabłkową przekładamy placki. Placek z orzechami kładziemy na wierzch.

Ja zawsze to ciasto robię na raty. Jednego dnia pieczę  placki, a dopiero następnego robię masę jabłkową, którą przekładam warstwy. Ciasto można zrobić nawet  trzy dni wcześniej,  wtedy jest nawet lepsze.