Potrzebujemy:
Ciasto:
- 500 gram mąki
- szklanka gorącej wody
- sól ( łyżeczka)
Farsz:
- 500 gram twarogu półtłustego
- 300 gram ugotowanych ziemniaków
- 4 średnie cebule
- sól i pieprz
- olej
Cebulę drobno siekamy i smażymy na złoto.Ziemniaki przeciskamy przez praskę i dodajemy do zmielonego sera. Przyprawiamy i dodajemy ostudzoną cebulę.
Mąkę wsypujemy do miski i dodajemy sól oraz gorącą wodę ( gorąca nie wrząca). Ciasto na początku możemy mieszać łyżką, dopiero potem zagniatamy. W razie potrzeby dosypujemy mąki. Ciasto ugniatamy do momentu, aż będzie miękkie i elastyczne. Odcinamy kawałek, resztę przykrywamy ściereczką. Rozwałkowujemy, wykrawamy przy pomocy szklanki, nadziewamy farszem i lepimy. Pierogi wrzucamy do wrzącej wody z odrobiną soli i oleju. Czekamy, aż wypłyną na wierzch i gotujemy około 2- 3 minut:):)