Potrzebujemy:
- Speedcook
- 400 ml wody
- 200 gram masła
- szczyptę soli
- 400 gram mąki
- 8 jajek
- tłuszcz do smażenia ( najlepiej smalec)
- cukier
- cynamon
Masło, wodę i szczyptę soli umieszczamy w naczyniu. ustawiamy temperaturę 95 st., czas 6 minut, obroty: 1. Gdy mikstura się zagotuję, wkładamy mieszadło i wsypujemy wcześniej przesianą mąkę. Temperatura: 95 st., czas: 3 minuty, obroty 3. Ciasto jest gotowe jeśli odkleja się od naczynia i szpatułki. Po przestudzeniu masy, dodajemy jajka - powoli ( czas: 3 minuty, obroty: 3).Ciasto szprycujemy na pergamin za pomocą worka cukierniczego z karbowana
końcówka. Pergamin wraz z ciastem wkładamy do tłuszczu i przytrzymujemy, aż się odklei. Smażymy w tłuszczu o temp. 170 st., podczas smażenia obracając tak by z
dwóch stron pączek się przyrumienił. Wyciągamy pączki i układamy na papierowe ręczniki aby obciekły z tłuszczu. Suche pączki układamy na półmisku i posypujemy cynamonowym cukrem (zmielony cynamon i cukier).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz