Potrzebujemy:
- kurczak ( 2-3 większe kawałki np. udko, pierś)
- 4 średniej wielkości marchewki
- 1 pietruszka
- 1/4 selera
- 2 czerwone papryki
- 1/2 szklanki groszku
- 2 średnie cebule
- 1/4 małej białej kapusty
- koncentrat pomidorowy około 200 gram
- przyprawy ( sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, chili).
- olej
Mięso kurczaka myjemy, obsuszamy i przyprawiamy solą, pieprzem, oraz słodką i ostrą papryką. Przekładamy do natłuszczonej blaszki i wstawiamy do nagrzanego piekarnika( 200 C, około 45 minut). Marchewkę, pietruszkę, paprykę, seler kroimy w paski. Cebulę w piórka. Kapustę drobno siekamy. Tłuszcz, który pozostanie po upieczeniu wlewamy do brytfanki, następnie dodajemy wszystkie warzywa i wlewamy tyle wody, aby przykryła zawartość( w razie potrzeby dodajemy jeszcze wody w trakcie). Gdy warzywa będą miękkie, dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawiamy ( przede wszystkim chili ). Całość jeszcze przez chwilę gotujemy. Do warzyw przekładamy kurczaka. Danie to najlepiej komponuje się z ryżem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz