Dwa słowa o nas

Moje zdjęcie
Jesteśmy grupą młodych ludzi chcącą podzielić się z wami naszą pasją do gotowania. Mamy nadzieję, że przypadną wam do gustu nasze przepisy i pozwolą wam czerpać natchnienie do własnych kulinarnych podróży. e-mail lartedelcibo@gmail.com
L'arte del cibo. Obsługiwane przez usługę Blogger.

Translate

Maggi

Speedcook

Winiary

Top Blogi

Durszlak

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

niedziela, 9 czerwca 2013

PORZECZKOWIEC

Potrzebujemy:
Ciasto:
3/4 szklanki oleju
1/2 szklanka wody
1 1/2 szklanka cukru
3 łyżeczki kakao
1 1/2 szklanki mąki
5 jaj
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Masa:
0,5 kg sera z wiaderka
1 kostka masła( ewentualnie margaryny)
6 łyżeczek cukru
Dodatkowo:
dżem porzeczkowy
0,5 l śmietany 30%
2 śmietan fixy
1 łyżka cukru pudru
kakao

Ciasto:
Olej, wodę, 1 szklankę cukru i kakao, zagotowujemy i studzimy. Białko z 5 jaj ubijamy ze szczyptą soli, a następnie powoli dokładamy cukier i żółtka.Cały czas miksując wlewamy po łyżeczce ostudzoną masę kakaową, a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Pieczemy przez 45 minut w 180C.
Masa:
Ucieramy masło dodając po łyżeczce sera i cukru.

Ostudzone ciasto przekrawamy w poprzek na dwie części ( musi być zimne). Na jedną część ciasta wykładamy masę serową, Przykrywamy częścią drugą, na której rozsmarowujemy dżem. Następnie ubijamy śmietanę z fixami i cukrem pudrem, i równomiernie wykładamy na porzeczkę. Posypujemy kakao. Wstawiamy do lodówki. 


2 komentarze:

  1. ooo to ciasto jest zdecydowanie dla mojego męża, uwielbia porzeczkowe smaki. Wygląda smakowicie

    OdpowiedzUsuń
  2. po prostu babka sodowa,ale z masą śmietankową, Ja często robię z masą z kaszy manny.pycha polecam:)

    OdpowiedzUsuń