Dwa słowa o nas

Moje zdjęcie
Jesteśmy grupą młodych ludzi chcącą podzielić się z wami naszą pasją do gotowania. Mamy nadzieję, że przypadną wam do gustu nasze przepisy i pozwolą wam czerpać natchnienie do własnych kulinarnych podróży. e-mail lartedelcibo@gmail.com
L'arte del cibo. Obsługiwane przez usługę Blogger.

Translate

Maggi

Speedcook

Winiary

Top Blogi

Durszlak

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

środa, 17 lipca 2013

Gołąbki

Potrzebujemy:
- 1-1,5 kg mielonego mięsa ( najlepiej zmielić samemu)
- 1 szklanka ryżu
- mała główka kapusty
- przyprawy: sól, pieprz
- 1 jajko
- 2 kostki rosołowe
- 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego

Gotujemy ryż i studzimy. Zimy ryż dodajemy do zmielonego mięsa, wbijamy jajko, przyprawiamy i całość mieszamy. 
Z kapusty wycinamy głąba. W garnku gotujemy wodę i wkładamy kapustę. Po ok 8- 10 minutach, wyjmujemy z garnka i obrywamy wierzchnie liście ( musza być miękkie). Kapustę z powrotem wkładamy do gotującej się wody. Po ok 8- 10 minut znowu ją wyjmujemy i obieramy z liści. Czynność tą powtarzamy do momentu, aż wszystkie liście będą miękkie. Z każdego liścia kapusty delikatnie ścinamy zgrubienie głównego nerwa, nakładamy farsz i zawijamy ( boki do środka). Na dno garnka wykładamy liście kapusty i układamy gołąbki ( ściśle - warstwowo). We wrzątku w którym gotowany była kapusta, rozpuszczamy kostki i zalewamy nim gołąbki. Gotujemy przez około 40- 45 minut na małym ogniu. Gołąbki wyciągamy. Z części wody po gołąbkach, przyrządzamy sos- dodając koncentrat pomidorowy i przyprawy. Zagęszczamy mąką.

1 komentarz:

  1. To moje pierwsze zrobione golabki,wyszly bardzo smaczne.Dzieki za przepis!

    OdpowiedzUsuń