Dwa słowa o nas

Moje zdjęcie
Jesteśmy grupą młodych ludzi chcącą podzielić się z wami naszą pasją do gotowania. Mamy nadzieję, że przypadną wam do gustu nasze przepisy i pozwolą wam czerpać natchnienie do własnych kulinarnych podróży. e-mail lartedelcibo@gmail.com
L'arte del cibo. Obsługiwane przez usługę Blogger.

Translate

Maggi

Speedcook

Winiary

Top Blogi

Durszlak

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

środa, 3 kwietnia 2013

Kapuśniaczek


Potrzebujemy:

  • golonka ok. 0,5 kg + 3 litry wody
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 3 średnie ziemniaki
  • 1/4 średniego selera
  • 1/4 poru
  • 0,3 kg kapusty kiszonej
  • Przyprawy: sól, pieprz, , cukier, ziele angielskie (5), liść laurowy (3), kminek-  jeśli nie lubisz możesz zastąpić go majerankiem. 

Golonkę zalej 3 litrami wody, zdejmij "szumowiny",  dodaj liść laurowy, ziele angielskie i sól. Wywar gotuj około 2 godzin. Kiszoną kapustę pokrój i gotuj osobno w drugim garnku- do miękkości. Gdy będzie gotowa odcedź ją, jeśli kapusta będzie za kwaśna ponownie zalej wodą, zagotuj i odcedź. Marchew, seler, pietruszkę zetrzyj na tarce. Por i ziemniaki pokrój w kostkę a cebulę zeszklij na rumiany kolor. Gotowy wywar przecedź i wrzuć do niego warzywa, gotuj aż będą miękkie. Pod koniec dodaj kapustę i gotuj jeszcze 20 minut. Przypraw do smaku solą, pieprzem, cukrem, kminkiem lub majerankiem, możesz dodać również kilka kropel maggi.  




Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz