Dwa słowa o nas

Moje zdjęcie
Jesteśmy grupą młodych ludzi chcącą podzielić się z wami naszą pasją do gotowania. Mamy nadzieję, że przypadną wam do gustu nasze przepisy i pozwolą wam czerpać natchnienie do własnych kulinarnych podróży. e-mail lartedelcibo@gmail.com
L'arte del cibo. Obsługiwane przez usługę Blogger.

Translate

Maggi

Speedcook

Winiary

Top Blogi

Durszlak

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

niedziela, 14 kwietnia 2013

Pizzerinki

Potrzebujemy:
  • 25 g drożdży 
  • szklanka letniego mleka lub wody
  • 2 łyżki oleju
  • około 3 czubatych szklanek mąki
  • puszka krojonych pomidorów
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • tarty ser około 100 g
  • dodatki do pizzy wedle uznania (puszka tuńczyka, salami, cebula, kukurydza, pieczarki) 
  • Przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano, pół łyżeczki cukru, chili, przyprawa do pizzy


Przygotuj pomidorowy sos do pizzy. Do rondelka wrzuć puszkę pomidorów i łyżkę koncentratu pomidorowego, zagotuj i przypraw do smaku, solą, pieprzem, oregano, bazylią, szczyptą cukru i chili. 

Przygotuj ciasto na pizzę. Drożdże rozpuść w szklance letniego mleka lub wody, dodaj 2 łyżki oleju i szczyptę soli. Wsyp około 3 czubatych szklanek mąki i wyrabiaj masę, gdy  będzie za rzadka dodaj mąki i wyrabiaj dalej, aż ciasto nie będzie kleić się do ręki. Odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut. Następnie w między czasie przygotuj składniki. Z ciasta formuj małe pizzerinki i układaj je na blaszce, polej je sosem, ułóż   składniki posyp przyprawą do pizzy i tartym serem. Piecz w rozgrzanym piekarniku około 15 minut, co jakiś czas kontrolując, by się nie przypaliły. 






Smacznego!

2 komentarze:

  1. pyszne i piękne, mój mąż męczy mnie już 3 dzień, żebym zrobiła, chyba jednak ulegnę ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wolę takie małe pizze od jednej dużej :)

    OdpowiedzUsuń