Potrzebujemy:
- 500 ml mleka skondensowanego niesłodzonego- (SCHŁODZONE)
- 3 galaretki owocowe
- 300 gram truskawek
2 galaretki rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody i pozostawiamy do ostudzenia ( naczynie z galaretką możemy wstawić do zimnej wody, aby przyśpieszyć studzenie). W trakcie gdy galaretka się chłodzi ubijamy mleko na pianę. Do pijany powoli wlewamy schłodzoną, ale płynną galaretkę, cały czas miksując. Całość przelewamy do tortownicy ( średnica ok. 22 cm) i wstawiamy do lodówki na 3-4 godziny. Gdy pianka się zetnie na górę wykładamy połówki truskawek i zalewamy zimną galaretką ( galaretkę rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody). Wstawiamy do lodówki.
Piękny deser na upalne dni :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie piankowe desery :)
OdpowiedzUsuńZostawię sobie przepis na lato!
OdpowiedzUsuń