Dwa słowa o nas

Moje zdjęcie
Jesteśmy grupą młodych ludzi chcącą podzielić się z wami naszą pasją do gotowania. Mamy nadzieję, że przypadną wam do gustu nasze przepisy i pozwolą wam czerpać natchnienie do własnych kulinarnych podróży. e-mail lartedelcibo@gmail.com
L'arte del cibo. Obsługiwane przez usługę Blogger.

Translate

Maggi

Speedcook

Winiary

Top Blogi

Durszlak

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

środa, 9 stycznia 2013

Szynka Wędzona

Potrzebujemy:

  • szynka wieprzowa
  • sól peklowa ( 3 łyżki)
  • 5-6 liści laurowych
  • ziele angielskie ( 8 ziarenek)
  • czarny pieprz 
  • 2 ząbki czosnku
  • majeranek
  • siatka na mięso
  • przyprawy według uznania
Do wody dodajemy sól, liście laurowe, ziele angielskie, odrobinę pieprzu, ząbki czosnku, trochę majeranku . W zalewie umieszczamy mięso i pozostawiamy je tak przez minimum 10-12 dni w chłodnym miejscu. Mięso przewracamy dwa razy dziennie. Po odstaniu mięso wyciągamy, osuszamy ( np. bawełnianą ściereczką)  i pozostawiamy tak na 1-2 dni do obsuszenia ( w chłodnym miejscu). Szynkę umieszczamy w siatce i wędzimy w zależności od wielkości mięsa minimum 5 godzin.