Dwa słowa o nas

Moje zdjęcie
Jesteśmy grupą młodych ludzi chcącą podzielić się z wami naszą pasją do gotowania. Mamy nadzieję, że przypadną wam do gustu nasze przepisy i pozwolą wam czerpać natchnienie do własnych kulinarnych podróży. e-mail lartedelcibo@gmail.com
L'arte del cibo. Obsługiwane przez usługę Blogger.

Translate

Maggi

Speedcook

Winiary

Top Blogi

Durszlak

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

czwartek, 3 stycznia 2013

Żytni na Zakwasie

Potrzebujemy ( zakwas):

  • mąka żytnia typ 2000 
  • woda
  • cukier
Dzień I:
Około 50 g żytniej mąki mieszamy z 50 g wody i stawiamy w ciepłym miejscu ( około 25 C) na 22- 24 godziny.
Dzień II:
Do wcześniej przygotowanej " mikstury":) dodajemy 100 g mąki żytniej, 100 g wody, 20 g cukru. Mieszamy i pozostawiamy  na 24 godziny.
Dzień III:
Znowu dodajemy 100 gr mąki i 100 g wody. Mieszamy i pozostawiamy na 12 godzin. 

Po tym czasie zakwas powinien być gotowy. 

Potrzebujemy ( chleb):
  • 500 g wcześniej przygotowanego zakwasu
  • 500 g mąki żytniej
  • 100-150 ml letniej wody
  • sól ( ok 15- 20 g)
  • pestki słonecznika
  • inne przyprawy według uznania
Do żytniej mąki dodajemy zakwaś, sól i ok 100 ml wody ( wody możemy dodać mniej żeby ciasto nie było zbyt rzadkie, lub w razie potrzeby dodać więcej). Ciasto dokładnie wyrabiamy i pozostawiamy na około 20 minut. Po 20 minutach ponownie wyrabiamy, formujemy bochenek i przekładamy do formy ( keksówka). Pamiętajmy, że chleb podwoi swoją objętość.Chleb pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym, miejscu. Może to trwać nawet 4- 5 godzin, ze względu na " świeży" zakwas. Chleb przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą. Gdy chleb wyrośnie, piekarnik nagrzewamy na 230 C i wstawiamy bochenek, a pod spód  drugą blaszkę z  wodą (około 200 ml). Po 10 minutach przykręcamy piecyk do 200 C. Po kolejnych 10 do 180 C i tak pieczemy, jeszcze przez 40-50 minut.Chleb jest upieczony, gdy pukając w jego spód usłyszymy pusty odgłos. Zaraz po upieczeniu chleb przekładamy na kratkę do ostygnięcia.
Wskazówki:
Długość pieczenia zależna jest od wielkości blaszki.
Do chleba możemy dodać np. słonecznik lub dynię.
Niecierpliwe osoby mogą dodać drożdże, aby chleb szybciej wyrósł.