Dwa słowa o nas

Moje zdjęcie
Jesteśmy grupą młodych ludzi chcącą podzielić się z wami naszą pasją do gotowania. Mamy nadzieję, że przypadną wam do gustu nasze przepisy i pozwolą wam czerpać natchnienie do własnych kulinarnych podróży. e-mail lartedelcibo@gmail.com
L'arte del cibo. Obsługiwane przez usługę Blogger.

Translate

Maggi

Speedcook

Winiary

Top Blogi

Durszlak

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

niedziela, 19 maja 2013

ALPEJKA (bezy + %)

Potrzebujmy
Składniki na biszkopt:

  • 4 duże jajka
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki oleju
Składniki na krem:
  • 1 puszka kajmaku
  • 1,5 kostki masła (miękkie)
  • 2 żółtka
  • 300 gram bez
  • 8 łyżeczek spirytusu
  • 500 ml śmietany kremówki (schłodzona)
  • 3 śmietan- fixy
Biszkopt (standardowa blaszka):
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i miksujemy. Kolejno dodajemy żółtka, przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i olej- dokładnie mieszamy. Pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 C).

Krem:
Rozcieramy masło z żółtkami. W trakcie rozcierania dodajemy stopniowo po łyżeczce kajmaku. Dodajemy spirytus i dokładnie rozcieramy. Bezy rozkruszamy ( ale nie w drobny mak) i mieszamy delikatnie z masą kajmakową. Rozsmarowujemy na biszkopcie. Ubijamy śmietanę z śmietan- fixami i równomiernie rozsmarowujemy. Schładzamy przez około 2- 3 godziny. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz