Dwa słowa o nas

Moje zdjęcie
Jesteśmy grupą młodych ludzi chcącą podzielić się z wami naszą pasją do gotowania. Mamy nadzieję, że przypadną wam do gustu nasze przepisy i pozwolą wam czerpać natchnienie do własnych kulinarnych podróży. e-mail lartedelcibo@gmail.com
L'arte del cibo. Obsługiwane przez usługę Blogger.

Translate

Maggi

Speedcook

Winiary

Top Blogi

Durszlak

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

wtorek, 14 maja 2013

Bajaderka z Pianką

Potrzebujemy:

  • 60 sztuk herbatników
  • 3/4 kostki masła
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 czubate łyżki kakao
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 słoiczek niskosłodzonego dżemu wiśniowego
  • 1 szklanka mleka skondensowanego niesłodzonego
  • 1 galaretka wiśniowa
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady.

Tortownice o średnicy 24 cm wykładamy herbatnikami, taką samą ilość odkładamy, a całą resztę kruszymy. W garnuszku podgrzewamy cukier, cukier waniliowy, masło, kakao. Gdy wszystko się połączy zestawiamy z ognia i czekamy, aż trochę przestygnie. Następnie do masy dodajemy dżem i pokruszone herbatniki, mieszamy i przekładamy masę na rozłożone na tortownicy herbatniki. Rozprowadzamy i przykrywamy kolejną warstwą herbatników.
Galaretkę rozpuszczamy w szklance gorącej wody ( 250) i pozostawiamy do ostudzenia. Schłodzone mleko skondensowane ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy powoli ostudzoną galaretkę, nie przerywając ubijania. Wykładamy na herbatniki i wstawiamy do lodówki na około 2-3 h. Czekoladę trzemy na grubych oczkach i gdy pianka stężeje, posypujemy wierzch. 

1 komentarz: