Dwa słowa o nas

Moje zdjęcie
Jesteśmy grupą młodych ludzi chcącą podzielić się z wami naszą pasją do gotowania. Mamy nadzieję, że przypadną wam do gustu nasze przepisy i pozwolą wam czerpać natchnienie do własnych kulinarnych podróży. e-mail lartedelcibo@gmail.com
L'arte del cibo. Obsługiwane przez usługę Blogger.

Translate

Maggi

Speedcook

Winiary

Top Blogi

Durszlak

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

piątek, 31 maja 2013

Ananasowiec z kokosową bezą

Potrzebujemy:
Biszkopt:

  • 4 duże jajka
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru
Krem:
  • 1 puszka ananasów
  • 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczką mąki tortowej
  • 1 kostka masła
  • 4 żółtka
Beza:
  • białko z 4 dużych jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 200 gram wiórek kokosowych
Biszkopt:
Białka ubijamy ( na sztywno), w trakcie dodajemy powoli cukier. Ubitą pianę delikatnie mieszamy z żółtkami i mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość przekładamy do standardowej formy wyłożonej papierem i pieczemy około 45 minut w 180 C

Krem:
Z ananasów odlewamy sok. Musi być jedna szklanka soku, jeśli nie ma dopełniamy wodą. 
Rozdzielamy sok na pół. Jedną część gotujemy. Drugą część mieszamy z mąką ziemniaczaną i mąką tortową ( możemy dodać odrobinę zimnej wody). Zagotować jak kisiel, tzn. " drugą część", wlewamy, gdy zagotuje się "pierwsze" ( bez mąki) i energicznie mieszamy. Kostkę masła równomiernie mieszamy z żółtkami i z ostudzonym ananasowym kisielem. Na końcu dodajemy pokrojone ananasy. 
Beza
Z białek ubijamy pianę , dodając powoli cukier. Do ubitej na sztywno piany dodajemy wiórki kokosowe. Masę wykładamy do takiej samej foremki, jak piekliśmy biszkopt ( również wykładamy papierem). Pieczemy około 45 minut w 180 C ( do zrumienienia). Bezę wykładamy z formy, dopiero jak ostygnie, bo może się połamać.

Na biszkopcie równomiernie rozsmarowujemy masę ananasowa,i na to wykładamy bezę.



2 komentarze:

  1. Bardzo smaczne ciasto.proste do zrobienia.Zamiast kremu ananasowego mozna zrobić krem jabłkowy Słoik kompotu 0.90 ugotowac z dwoma budyniami waniliowymi i wyłożyc na biszkopt,to równiez jest bardzo dobre ciasto

    OdpowiedzUsuń
  2. Wszystko ładnie, pięknie... Tylko do kremu TRZEBA DODAĆ CUKIER!!! Ktoś zapomniał o tym małym "szczególiku", który jest najbardziej istotny.. Ja zrobiłam wg przepisu i całe ciasto musiało wylądować w koszu bo o cukrze w kremie nikt nie wspomniał.. Przepis na krem: zamiast tych mąk: ziemniaczanej i tortowej, można po prostu dodać budyń śmietankowy, ugotować go na soku z ananasa I KONIECZNIE DODAĆ DO TEGO CUKIER ok. 1/3 szkl. a resztę to tak jak z przepisu. Polecam również nasączyć biszkopt! Pozdrawiam..

    OdpowiedzUsuń