Dwa słowa o nas

Moje zdjęcie
Jesteśmy grupą młodych ludzi chcącą podzielić się z wami naszą pasją do gotowania. Mamy nadzieję, że przypadną wam do gustu nasze przepisy i pozwolą wam czerpać natchnienie do własnych kulinarnych podróży. e-mail lartedelcibo@gmail.com
L'arte del cibo. Obsługiwane przez usługę Blogger.

Translate

Maggi

Speedcook

Winiary

Top Blogi

Durszlak

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

sobota, 16 marca 2013

Ciasto Marchewkowe

Potrzebujemy: (składniki na standardową blachę lub dwie keksówki) 

  • 2 szklanki startej marchewki ( na grubych oczkach)
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka sody ( płaskie)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie)
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 szklanka oleju
  • 12 suszonych śliwek
  • garść migdałów
  • 2 tabliczki czekolady ( białej lub czarnej)
Śliwki i migdały kroimy na drobne kawałki. Jajka ucieramy z cukrem na gładką, puszystą masę. Następnie stopniowo dodajemy: przesianą mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, cynamon, i olej. Wszystko dokładnie miksujemy. Na końcu dodajemy startą marchewkę, śliwki i migdały i całość delikatnie mieszamy. Blachę wykładamy papierem lub smarujemy.  Pieczemy prze około 50- 55 minut w 180 C ( nakłuwamy i sprawdzamy, czy jest już dobre). Ciasto pozostawiamy, aby trochę ostygło. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy ciasto  





1 komentarz:

  1. Pięknie i pyszne :)
    Dzisiaj też zrobiłam ciasto w formie keksu.

    OdpowiedzUsuń