Dwa słowa o nas

Moje zdjęcie
Jesteśmy grupą młodych ludzi chcącą podzielić się z wami naszą pasją do gotowania. Mamy nadzieję, że przypadną wam do gustu nasze przepisy i pozwolą wam czerpać natchnienie do własnych kulinarnych podróży. e-mail lartedelcibo@gmail.com
L'arte del cibo. Obsługiwane przez usługę Blogger.

Translate

Maggi

Speedcook

Winiary

Top Blogi

Durszlak

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

sobota, 2 marca 2013

Makowiec

Potrzebujemy:
Ciasto:

  • 1/2 kg  mąki
  • 100 gram masła
  • 100 gram cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3-4  żółtka
Masa makowa:
  • 250 gram maku
  • 50 gram masła
  • 100 gram cukru
  • 3 łyżeki miodu
  • białko z 3 jajek
  • woda (1/2 litr)
  • 80 gram rodzynek
  • bakalie według uznania
Mleko podgrzewamy ( nie gotujemy!), dodajemy drożdże i odstawiamy na 30 minut. Masło ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy żółtka, rozczyn z drożdży i mąkę. Wyrabiamy dokładnie, przykrywamy i odstawiamy na około 40 minut, aby wyrosło.
Masa makowa
Mak zalać wodą i gotować około 25- 30 minut. Przecedzamy i trzykrotnie mielimy. Masło rozpuszczamy i mieszamy z makiem. Następnie dodajemy cukier, miód, i bakalie. Ubijamy białko i delikatnie mieszamy z masą makową.

Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy i rozsmarowujemy masę. Zawijamy w tubę, a końce ciasta podwijamy pod spód. Ciasto przekładamy na blaszkę z papierem i pieczemy w temperaturze 180 C przez około 45 minut. 

1 komentarz:

  1. Chociaż u mnie w domu makowiec jada się tylko na Święta Bożego Narodzenia, to przez Twój wpis nabrałam na niego ochoty już teraz :)

    OdpowiedzUsuń