Dwa słowa o nas

Moje zdjęcie
Jesteśmy grupą młodych ludzi chcącą podzielić się z wami naszą pasją do gotowania. Mamy nadzieję, że przypadną wam do gustu nasze przepisy i pozwolą wam czerpać natchnienie do własnych kulinarnych podróży. e-mail lartedelcibo@gmail.com
L'arte del cibo. Obsługiwane przez usługę Blogger.

Translate

Maggi

Speedcook

Winiary

Top Blogi

Durszlak

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

wtorek, 25 grudnia 2012

Frittata di patate


Potrzebujemy (na 1 osobę):
  • 2 jajka
  • 1 ziemniak 
  • 1 cebula
  • 2 łyżki parmezanu
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki pan grattato 
  • Oliwa z oliwek typu extra virgin
  • Sól pieprz
  • Opcjonalnie: salami, szynka , natka pietruszki, rozmaryn, szczypior 
Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na rozgrzanej oliwie, by się zarumieniła.  Obierz, umyj ziemniaka i również pokrój w kostkę, dodaj do cebuli, chwilę całość razem podsmażaj a następnie wlej szklankę wody. Gotuj do momentu, aż ziemniaki będą al dente i woda odparuje. W między czasie w miseczce rozbełtaj jajka, przypraw solą, pieprzem i dodaj parmezanu, mleka  oraz pan grattato. Masę jajeczną wlej to ziemniaków i smaż na małym ogniu.  Tak jak przy robieniu omletu kontroluj by boki nie przywarły do patelni. Przy obracaniu pomóż sobie pokrywką od garnka, w ten sposób omlet ziemniaczany się nam nie rozwali. Przełóż na talerz i smacznego !