Koszt potrawy 15 zł na 4 osoby
Potrzebujemy:
2 duże ugotowane ziemniaki 4 duże surowe ziemniaki 4 duże cebule 2 jajka 30 dag mąki 40 dag świeżego boczku Przyprawy: sól, pieprz, majeranek Dodatek do potrawy: barszcz czerwony
Boczek pokój w kostkę i usmaż, pod koniec dodaj pokrojone dwie cebule ( w kostkę). Smaż tak długo, aż cebula będzie zeszklona. Dopraw do smaku solą i pieprzem . Odstaw do wystygnięcia. Nastepnie na drobnej tarce zetrzyj ugotowane i surowe ziemniaki oraz dwie cebule. Dodaj jaja, sól, pieprz i majeranek (wg uznania). Do tej masy wysp mąkę i dobrze wymieszaj. Masa ma być gęstsza niż na placki ziemniaczane. Tak przygotowaną masę połącz z boczkiem. Nastepnie wlej do brytwanki . Wystaw do rozgrzanego piekarnia (180 stopni). Piecz około 1 h i 10 minut.
Sytoo :-)