Potrzebujemy:
- 2 litry wywaru
- 5 suszonych grzybków
- 2-3 marchewki
- 5 ziemniaków
- 2 średnie cebule
- 250 gram makaronu
- ziele anielskie
- liść laurowy
- ziele angielski
- sól
- pieprz
- śmietana
- olej
- 3 łyżki mąki
- 1 łyżka masła
Do gotującego się wywaru dodajemy przyprawy, grzyby ( wcześniej namoczone i pokrojone w kostkę) i marchewkę pokrojoną w kostkę. Gotujemy ok 10 minut i dodajemy makaron. Znowu gotujemy ok. 10 minut i dokładamy ziemniaki pokrojone w grubą kostkę i cebule wcześniej podsmażoną. Całość gotujemy do momentu, aż ziemniaki zmiękną. Następnie robimy zasmażkę- masło rozpuszczamy, na to wsypujemy mąką i trochę podsmażamy. Ściągamy z ognia ,dodajemy pół kubka zimnej wody i dokładnie mieszamy. Zasmażkę dodajemy do zupy i jeszcze przez chwilę gotujemy.Doprawiamy do smaku. Bezpośrednio na talerz możemy dodać odrobinę śmietany.