Potrzebujemy:
- 20 dag mąki żytniej
- 4 ząbki czosnku
- 4 cebule
- 1 szklanka śmietany
- Majeranek, sól, pieprz, szczypta cukru
- Ziemniaki z wody
- Stopiona słonina lub podsmażone kostki boczku
Zakwas :
Przegotuj 1,5 litra wody i lekko przestudź. Mąkę wymieszaj z częścią wody w wyparzonym garnku kamiennym, dodaj pozostałą wodę i pokrojony czosnek. Przykryj gazą i pozostaw w temperaturze pokojowej na 5 dni.
Obraną cebulę pokrój, zalej 2 szklankami wody, ugotuj wywar. Przecedź i połącz z 1/2 l przygotowanego zakwasu.e Zagotuj , odstaw i dodaj śmietanę, majeranek, sól, pieprz, szczyptę cukru. Pożądane jest wzbogacenie żuru dodatkiem posiekanego szczypiorku lub zielonych listków estragonu. Podawaj na gorąco z ziemniakami z wody posypanymi nacią pietruszki i polanych stopioną słoniną lub podsmażonym drobno boczkiem. Opcjonalnie możesz dodać ugotowane na twardo jajko.