Potrzebujemy:
- 3 szklanki mąki krupczatki ( około 70 dag)
- 300 gram margaryny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jajka
- 9 łyżek cukru
- 3 łyżki oleju
- cynamon
- 2, 5 kg jabłek
Mąkę, margarynę, i 2 łyżeczki proszku siekamy. Jajka, cukier ( 3 łyżki) i olej mieszamy razem i dodajemy do mąki i margaryny. Zagniatamy ciasto i dobrze wyrabiamy. Ciasto wsadzamy na minimum 30 minut do lodówki. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w ósemki. Jabłka chwilę podgrzewamy z cukrem ( 6 łyżek) i cynamonem. Ciasto po wyciągnięciu z lodówki dzielimy na dwie części. Formujemy ciasto na blaszce (standardowej), na to dodajemy pokrojone jabłka i przykrywamy następną warstwą ciasta.Pieczemy 20 minut w temperaturze 200 °C, potem zmniejszamy temperaturę do 150 °-160° C i pieczemy około 40 minut. Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudem.