Potrzebujemy:
- 7 średnich ziemniaków
- 4 średnie cebule
- 2 jajka
- 1/2 kg mąki
- 2 łyżki majeranku
- sól, pieprz
- 350 g boczku wędzonego
- 2 łyżki oleju
Przygotowanie okrasy :
Boczek pokrój w drobną kostkę i podsmaż z dodatkiem 2 łyżek oliwy. Następnie dodaj cebulę również pokrojoną w drobną kostkę. Całość smaż, aż cebula się zeszkli. Na koniec dodaj do smaku sól i pieprz.
Przygotowanie masy na kluski:
Zetrzyj ziemniaki i dwie cebule na tarce o drobnych oczach. Wyciśnij nadmiar skrobi. Dodaj 2 jajka, sól , pieprz i majeranek, dobrze wymieszaj. Na koniec wsyp mąkę i mieszaj, aż wszystko połączy się w zwartą masę. Gdy masa będzie za rzadka dosyp mąki. Do wrzącej , osolonej wody kładź łyżką kluski. Gotuj około 10 minut mieszając co jakiś czas. Po odcedzeniu klusek zahartuj je zimną wodą .