Potrzebujemy:
- kurczak ( 1,2 kg)
- 1 mała cebula
- 4 ząbki czosnku
- słodka papryka
- ostra papryka
- pieprz
- sól
- oliwa
- cytryna ( kilka kropel)
- stojak do pieczenia kurczaka
Marynata
Do miseczki wyciskamy przez praskę czosnek i dodajemy przyprawy ( słodką i ostrą paprykę, pieprz, sól). Następnie dodajemy około 3 łyżek oliwy ( w zależności od tego ile daliśmy przypraw) oraz kilka kropel soku z cytryny.
Mięso dokładnie myjemy i nacieramy wcześniej przygotowaną marynatą, na zewnątrz i wewnątrz. Kurczaka wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc lub minimum 2 godziny. Następnie nadziewamy na specjalny stojak ( może być też na butelkę od piwa) i do środka dodajemy cebulę pokrojoną w piórka. Kurczaka pieczemy około 1,5 godziny w temperaturze 180 C. W trakcie pieczenia możemy kurczaka dodatkowo spryskać olejem
Wskazówka: Dobrym dodatkiem do kurczaka jest pasta z awokado. Link tutaj.