Potrzebujemy:
Ciasto na naleśniki ( na ok 10 sztuk)
- szklanka mąki
- 1 jajko
- 3/4 szklanki mleka
- 3/4 szklanki wody gazowanej
- olej
- szczypta soli
Nadzienie
- cienkie parówki
- żółty ser
Mąkę miksujemy z jakiem i po trochu wlewamy wodę i mleko. Następnie dodajemy szczyptę soli i dwie łyżki oleju. Wszystko miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto powinno być rzadkie, lecz gładkie, bez grudek. Gdy po dodaniu płynów jest zbyt gęste, można dodać jeszcze trochę wody. Do miseczki wlewamy trochę oleju i pędzelkiem lub wacikiem smarujemy patelnię ( można użyć też sprayu do smażenia). Naleśniki smażymy na mocno rozgrzanej patelni.
Parówki przekrawamy w poprzek i dodajemy ( 2 połówki) do każdego naleśnika wraz z serem. Naleśniki zawijamy w rulon i smażymy. Przed smażeniem naleśniki możemy obtoczyć w jajku i bułce, ale nie jest to konieczne.