Potrzebujemy (porcja dla 4 osób):
- 10 płatów lasagne
- ser mozzarella
- parmezan
- masło
- forma do pieczenia 16x26
Sos mięsny:
- 300 g mięsa mielonego, wieprzowo - wołowego
- puszka pomidorów bez skórki
- łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 średnie cebule
- 3 ząbki czosnku
- garść natki pietruszki
- przyprawy : sól , pieprz, bazylia , oregano , cukier
Sos beszamelowy:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 1,5 szklanki mleka
- 1 jajko
- przyprawy: sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej
Do gotującej się, osolonej wody z dodatkiem oliwy
wkładamy płaty lasagne . Gotujemy al dente około 4-5 minut. Wyjmujemy
delikatnie płaty i rozkładamy na ściereczce. Radzimy obgotować płaty
lasagne nawet pomimo tego, iż producent pisze na opakowaniu, że jest to
niekonieczne.
Przygotowujemy mięsny sos. W dużym rondelku
rozgrzewamy olej i dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, smażymy, aż się
zarumieni. W między czasie przyprawiamy mięso solą, pieprzem, bazylią oraz
oregano. Do cebuli dodajemy drobno posiekany czosnek, mięso oraz natkę
pietruszki. Smażymy, aż mięso nie będzie surowe. Odlewamy nadmiar
tłuszczu. Dodajemy pomidory i łyżkę koncentratu pomidorowego. Dusimy sos
na małym ogniu około 10 minut. Na koniec, całość przyprawiamy do smaku odrobiną
cukru, soli, pieprzu, bazylii, oregano.
Przygotowujemy sos beszamelowy. W rondelku
rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i zasmażamy minutę na małym ogniu, cały czas
mieszając. Zdejmujemy rondel z ognia i stopniowo wlewamy mleko, po czym
doprowadzamy do wrzenia i gotujemy, nie przerywając mieszania, aż sos
zgęstnieje . Zdejmujemy z ognia wbijamy jajko i mieszamy. Przyprawiamy do smaku
solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Formę do pieczenia lekko smarujemy masłem i układamy w
nim warstwami płaty lasagne, sos mięsny, sos beszamelowy oraz mozzarelle i
parmezan, aż do wyczerpania składników. Ostatnią warstwę powinien stanowić sos
beszamelowy posypany serem.
Lasagne posypujemy kostkami masła i zapiekamy 30 minut
w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni, aż wierzch potrawy się
przyrumieni.
Wskazówka: po
wyjęciu lasagne z pieca odstawiamy ją na 15 minut, żeby "doszła do
siebie". Krojenie świeżo wyjętej lasange z piekarnika może
spowodować, że zacznie się nam rozpadać.