Potrzebujemy:
2 nogi wieprzowe 1 duża golonka Antrykot (2 małe kawałki) 1 cebula 2 marchewki Seler Pietruszka Por Ziele angielskie ( 6 ziaren)Potrzebujemy: Liść laurowy ( 5 listków ) Przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany
Mięso włóż do garnka, wody wlej tyle, aż mięso będzie zakryte. Zagotuj i zbierz "szumowinę". Nastepnie lekko posól wodę, dodaj cebulę ( nie obraną), marchew, pietruszkę, seler, por, ziele angielskie, liść laurowy i gotuj na bardzo małym ogniu tak długo, aż mięso będzie oddzielać się od kości (ok.4,5 h). Wywar przecedzamy, żeby był czysty. Przypraw do smaku pieprzem i czosnkiem. Pokrój marchewkę w talarki a mięso drobno posiekaj. Rozlóż do salaterek , zalej wywarem i włóż do lodówki, aż galareta stężeje. Podawaj skropione cytryną lub octem.
SMACZNEGO :-)!