Potrzebujemy:
Dokładnie umyte buraki ugotuj w łupinach (ok. 1,5 h ). Można to zrobić rano lub w przeddzień wieczorem. Mięso umyj, zalej wodą, zagotuj oraz ściągnij "szumowiny". Dalej gotuj na wolnym ogniu, dodaj ziele angielskie, liść laurowy oraz sól do smaku. Po ugotowaniu wywaru wyjmij mięso. W międzyczasie ugotuj fasolę, warzywa i buraki starkuj na grubej tarce, ziemniaki pokrój w kostkę. Do wywaru dodaj warzywa i ziemniaki ( bez buraków) i gotuj około pół godziny. Na koniec wczuć ugotowaną fasolę, buraki oraz szczyptę kwasu cytrynowego. Zagotuj. Przypraw do smaku solą, pieprzem, cukrem, czosnkiem, majerankiem. Sprawdzając cały czas smak. Pamietaj po paru godzinach zupa "przegryza się" smak staje się bardziej wyrazisty. Zabiel śmietaną.
Z ugotowanego mięsa możesz zrobić drugie danie, a mianowicie biodrowkę wczuć na patelnię i podsmaż razem z cebulą (na małym ogniu). Podawaj z ziemniakami i z surówką według uznania ( w tym przypadku praktyczna zdaje się surówka z buraków, wystarczy, że ugotujesz parę buraków więcej).
SMACZNEGO :-)!