Potrzebujemy:
Składniki na rosół:
- 1/2 kury
- skrzydełko z indyka
- 3 marchewki
- 2 pietruszka
- 2 cebule ( średnie)
- 1 burak
- ziele angielskie
- liść laurowy
- przyprawy: sól, pieprz
Składniki na makaron:
1/2 kg mąki
5 jajek
Mięso myjemy, zalewamy zimną wodą i gotujemy na małym ogniu. W trakcie zdejmujemy szumowiny z powierzchni zupy. Jak rosół będzie klarowny, dokładamy warzywa (bez buraka), przypalaną na gazie cebule, ziele angielskie i liść laurowy. Rosół nie może się gotować, tylko ma delikatnie bulgotać. Po godzinie dopiero dodajemy sól i pieprz. Rosół na gazie pozostawiamy jeszcze przez jakieś 40 minut i pod koniec gotowania wkładamy na chwilę buraka ( najlepiej trzymając go cały czas na widelcu), aby puścił kolor. Ja rosół gotuje około 3 godzin, bez przykrycia. Marchew i pietruszkę wyciągamy z zupy, kroimy w kostkę i dodajemy do miseczek bezpośrednio przed podaniem.
Makaron
Wsypujemy mąkę do miski i do środka dodajemy jajka. Wyrabiamy ciasto ( jeśli ciasto jest za suche to możemy dodać jajko,a jeśli za mokre to mąkę). Następnie rozwałkowujemy ciasto i zostawiamy na 10 minut, aby chwilę podeschło. Nitki wycinamy maszynką lub nożem. Makaron wrzucamy na wrzącą osoloną wodę i gotujemy około 4 minut.