Potrzebujemy :
- 2 kg dyni
- 1,5 l mleka
Lane kluski:
- 3 jajka
- 6 łyżek mąki
- sól
Opcjonalnie:
- cukier
- aromat migdałowy
- płatki migdałowe
Obraną i wydrążoną dynię kroimy w kostkę i wrzucamy do
garnka z wodą ( wody wlewamy taką ilość, aby przykryła dynię). Gotujemy ok. 20
minut, do miękkości. Następnie odcedzamy,
miksujemy na gładką masę i pozostawiamy do przestudzenia. W trakcie, gdy pulpa
stygnie, gotujemy mleko i przygotowujemy ciasto na lane kluski.
Przepis na lane kluski: Jajka, mąkę i szczyptę soli
miksujemy na lejące się ciasto ( w razie potrzeby możemy dodawać odrobinę
mąki).
Na wrzące mleko powoli wlewamy cienką strugą ciasto, cały
czas mieszając w garnku z gotującym się mlekiem. Kluski w mleku gotujemy ok.2- 3 minut. Następnie dodajemy przecier z dyni i gotujemy ( ok. 1 minuty).
Do tak przygotowanej zupy możemy dodać parę kropel aromatu
migdałowego i cukier ( np. bezpośrednio przed spożyciem).
Wskazówka: Na wierzch możemy posypać prażonymi płatkami migdałowymi
( bezpośrednio przed podaniem).