Potrzebujemy:
- 3 paczki herbatników ( np. petitki lub petit beurre)
- 1 kg twarogu ( zmielonego trzykrotnie)
- 5 jajek
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- kostka masła ( miękkiego)
- budyń śmietankowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier wanilinowy
- szczypa soli
Blaszkę ( standardową) wykładamy papierem do pieczenia i układamy herbatniki. Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy z cukrem na gładką masę. Następnie dodajemy masło i powoli dokładamy ser ( cały czas mieszając). Kolejno dodajemy budyń, proszek do pieczenia i cukier wanilinowy. Białka ubijamy z solą na sztywną pianę i dodajemy do masy serowej, bardzo delikatnie mieszając. Pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 °C. Nie otwieramy piekarnika podczas pieczenia.