Dwa słowa o nas

Moje zdjęcie
Jesteśmy grupą młodych ludzi chcącą podzielić się z wami naszą pasją do gotowania. Mamy nadzieję, że przypadną wam do gustu nasze przepisy i pozwolą wam czerpać natchnienie do własnych kulinarnych podróży. e-mail lartedelcibo@gmail.com
L'arte del cibo. Obsługiwane przez usługę Blogger.

Translate

Maggi

Speedcook

Winiary

Top Blogi

Durszlak

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

poniedziałek, 19 listopada 2012

Babka ziemniaczana- ekonomiczny Polak

Koszt potrawy 15 zł na 4 osoby
Potrzebujemy:
  • 2 duże ugotowane ziemniaki
  • 4 duże surowe ziemniaki
  • 4 duże cebule
  • 2 jajka
  • 30 dag mąki
  • 40 dag świeżego boczku
  • Przyprawy: sól, pieprz, majeranek
  • Dodatek do potrawy: barszcz czerwony

  • Boczek pokój w kostkę i usmaż, pod koniec dodaj pokrojone dwie cebule ( w kostkę). Smaż tak długo, aż cebula będzie zeszklona. Dopraw do smaku solą i pieprzem . Odstaw do wystygnięcia. Nastepnie na drobnej tarce zetrzyj ugotowane i surowe ziemniaki oraz dwie cebule. Dodaj jaja, sól, pieprz i majeranek (wg uznania). Do tej masy wysp mąkę i dobrze wymieszaj. Masa ma być gęstsza niż na placki ziemniaczane. Tak przygotowaną masę połącz z boczkiem. Nastepnie wlej do brytwanki . Wystaw do rozgrzanego piekarnia (180 stopni). Piecz około 1 h i 10 minut.
    Sytoo :-)