Dwa słowa o nas

Moje zdjęcie
Jesteśmy grupą młodych ludzi chcącą podzielić się z wami naszą pasją do gotowania. Mamy nadzieję, że przypadną wam do gustu nasze przepisy i pozwolą wam czerpać natchnienie do własnych kulinarnych podróży. e-mail lartedelcibo@gmail.com
L'arte del cibo. Obsługiwane przez usługę Blogger.

Translate

Maggi

Speedcook

Winiary

Top Blogi

Durszlak

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

poniedziałek, 26 listopada 2012

Rosół dla Cierpliwych ( z przypalaną cebulą i domowym makaronem)



Potrzebujemy:

Składniki na rosół:

  • 1/2 kury
  • skrzydełko z indyka
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszka
  • 2 cebule ( średnie)
  • 1 burak
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • przyprawy: sól, pieprz
Składniki na makaron:
1/2 kg mąki
5 jajek

Mięso myjemy, zalewamy zimną wodą i gotujemy na małym ogniu. W trakcie zdejmujemy szumowiny z powierzchni zupy. Jak rosół będzie klarowny, dokładamy warzywa (bez buraka), przypalaną na gazie cebule, ziele angielskie i liść laurowy. Rosół nie może się gotować, tylko ma delikatnie bulgotać. Po godzinie dopiero dodajemy sól i pieprz. Rosół na gazie pozostawiamy jeszcze przez jakieś 40 minut i pod koniec gotowania wkładamy na chwilę buraka ( najlepiej trzymając go cały czas na widelcu), aby puścił kolor. Ja rosół gotuje około 3 godzin, bez przykrycia. Marchew i pietruszkę wyciągamy z zupy, kroimy w kostkę i dodajemy do miseczek bezpośrednio przed podaniem. 

Makaron
Wsypujemy mąkę do miski i do środka dodajemy jajka. Wyrabiamy ciasto ( jeśli ciasto jest za suche to możemy dodać jajko,a jeśli za mokre to mąkę). Następnie rozwałkowujemy ciasto i zostawiamy na 10 minut, aby chwilę podeschło. Nitki wycinamy maszynką lub nożem. Makaron wrzucamy na wrzącą osoloną wodę i gotujemy około 4 minut.